About

The public artwork Assen van Assen depicts the exchange of energy between the rural east side and the urban west side of the city of Assen. It is situated in a pedestrian and bicycle passage underneath the city's main train station.
The design of Assen van Assen is inspired by the city plan of Assen. The surface is made of corroded steel and is crossed by an interlaced network of light: a glossy drawing of the surrounding streets, a maze of glowing channels and pulsating waves of blue and white light.
Assen van Assen is activated by its visitors. People who enter the passage trigger light pulses. These pulses surge over the network, where they branch out into waves and eventually coalesce into a gentle undercurrent. Each visitor experiences a unique play of light that mirrors both their own movement and the movement of life and energy in the city

Video

Credits

a project by
Matthias Oostrik

in collaboration with
Happy Tunnel

commissioned by
The City of Assen

a design by
Matthias Oostrik
Matthijs ten Berge
Jasper Klinkhamer

project management
Wiseguys

technical design and construction
Spectro Productions

led technology
Invent Design

construction
J. Boonzaaijer Aannemingsbedrijf

photography and video
Michel Boulogne

Specs

year
2018

type
permanent light installation

materials
steel | led | acrylic

media
1 channel video | 2 channel optic sensor

runtime
infinite

dimensions w*h*d
34 x 2 x 0.25 meter

leds used
10.209

software used
C++ | OpenFrameworks

location
Vredeveldse Tunnel
underneath the Nord side of the Assen Railway Station